Mavi Işığın Cilde Etkileri Nelerdir Ve Nasıl Azaltılır?

By

Gün içerisinde teknolojik aletlerle haşır neşir olmayanınız yoktur iş hayatı içerisinde bilgisayarla saatlerce vakit geçiriyor gün içerisinde hatta uyumaya çalışırken bile telefonu elimizden düşürmüyoruz. Bu aygıtların yaydığı mavi ışığın gözlere zarar verdiği ve geçirilen sürenin kısıtlanması gerektiği uzmanlarca belirtiliyor. Peki yalnıza gözlere mi zarar veriyor? Cevap maalesef hayır, vücut için ve cilt için bazı zararların olduğu bilimsel olarak kanıtlamış durumda. İşte mavi ışığın cildinize etkileri…

Mavi ışık nedir?

Mavi ışık dijital ekrana sahip cihazların ekranından yayılan ışığa verilen isimdir. Yüksek enerjiye taşır ve bu enerjiye sahip olan mavi ışık gözle görünen ışığın yaklaşık üçte birini oluşturur. Mavi ışık bu nedenle gözle direkt görülen ışık türlerinden daha fazla zararlı olabilir. Mavi ışığın iki türü vardır. Biri doğal olarak aldığımız güneş ışınıdır gökyüzünün mavi görülmesini de güneşin yaydığı mavi ışık sebep olur, güneş kaynaklı doğal mavi ışık biyolojik saatimizi düzenleyen sirkadiyen ritmimizin iyi çalışmasını sağlar. Güneş ışığı vücudumuzda gece gündüz algısı yaratır melatonin serotinin gibi hormonları doğru şekilde salgılamamıza çocuk ve gençlerde sağlıklı gelişime gün içerisinde odaklanmaya yardımcı olur.

İkinci tip mavi ışık ise teknolojik aygıtların dijital ekranlarının yaydığı yapay mavi ışıktır. Bu ışık başta gözleri etkilemekle birlikte vücut sağlığını etkiler. Mavi ışık cep telefonu, tablet, televizyon gibi aygıtlarda bulunsa da ayrıca led ve florasan lambalar da bu yapay ışığı yayıyor.

Mavi ışık cilde nasıl etki eder?

  • Öncelikle gece gündüz algısını bozması sebebiyle hormonlara etki ediyor, uyku düzenini bozuyor ve hücre yenilemeyi yavaşlatıyor.
  • Cilt tabakasına etki ediyor çünkü insan cildi ışığa duyarlı reseptörler barındırır güneş ışınından etkilendiği gibi yapay mavi ışıktan da ciddi derecede etkileniyor.
  • Ciltte yaşlanma belirtilerini hızlandırıyor kırışık oluşumunu arttırıyor photoaginge sebebiyet veriyor.
  • Mat ve donuk bir cilt görünümü oluşmasına neden oluyor.

Mavi ışıktan korunmanın yolları nedir?

  • Gözler için mavi ışık filtreli gözlükler tercih etmeli.
  • Cilt koruması için antiaging kremler kullanılmalı.
  • Gündüzleri mutlaka güneş kremi sürmeli, krem 3 4 saatte bir yenilenmeli.
  • Telefon tablet bilgisayar gibi cihazlarda mavi ışık filtreleri kullanmalı, eğer cihazda böyle bir uygulama yoksa cihaza bu uygulamalar kurulmalı.
  • Gece bakımında nemlendirici ihmal edilmemeli.
  • Çinko içerikli jeller ve kremler tercih edilmeli.

Umarız yazı faydalı olmuştur, yorumlarınızı bizlerle aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz. Sağlıklı ve güzellik dolu günler dileriz.

 

 

You may also like