karite yağı nedir

KARİTE YAĞI NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

By

Karite çok faydalı bir meyvedir ve Afrika’da kendiliğinden yetişen ve yok edilmediği sürece 300 yıla kadar yaşayabilen karite ağacından elde edilir bu ağaca ‘kadınların altını’ deyimi deniliyor. Çünkü yaklaşık 16 milyon Afrikalı kadın, genelde ağaçların dibine düşen karite meyvesini toplayarak geçimini sağlıyor. 10 gram ile 50 gram arasında değişen avokadoya benzeyen bir meyve. Ceviz veya badem olarak ifade edilen bir veya iki çekirdekli kısmı oldukça yağlıdır ve sıkıldığında neredeyse üçte biri, hatta yarısı kadar ‘karite yağı’ denen ürün alınır. Karite ağacından 800 bin ton kadar ürün elde eden Nijerya, dünyada birinci üretici ülke konumunda. Yani karite ya da shea meyvesi afrikadan gelen bir ürün.  Karite yağına shea yağı da denmekte özellikle kozmetik ürünlerde shea butter olarak geçiyor. Karite yağının kokusu ve yapısı hindistan cevizine oldukça benzer. Bu yağ son zamanlarda oldukça popüler ve pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Nerden ve nasıl geldiğini öğrendik, peki karite yağının faydaları nelerdir, ne için kullanılır ve nasıl kullanılır merak ediyorsanız yazımızda.

Karite yağı oldukça faydalıdır ve bebek cildi için bile kullanıma uygundur. Kuru ve hassas ciltler ciltlerini yumuşatmak için bu yağı kullanabilir ya da içeriğinde karite olan ürünler tercih edebilir. Bu yağ serin ve soğuk ortamlarda katı halde bulunuyor, katı halde olsa bile cilde rahatlıkla sürülebilen bir özellik taşıyor çünkü içerdiği yağ asitleri vücut ısısıyla eriyor. Cilt tarafından hızlı bir şekilde emildiği için cilde elastik bir görünüm katan değerli bir yağ. İyi bir nemlendirici olması sebebiyle kişisel bakım kremlerinin içeriğinde bol miktarda bulunur. Yararları cilde sağladığı bu faydalar ile sınırlı değil vücut sağlığına da çok çeşitli faydaları görülen bir yağ türü.

Faydalarını özetlemek gerekirse;

  • İyi bir nemlendiricidir ve direkt olarak yüze uygulanabilir.
  • Kalın bir yapıya sahip olduğu için koruyucu bir tabaka oluşturur.
  • Özellikle kuru ve hassas ciltli kişilerin kullanımına uygundur, ciltteki kuruluğu zamanla giderir.
  • Dudak bakımında kullanılabiliyor ve dudak çatlamalarını iyileştirmeye yardımcı oluyor.
  • Akneli ve yaralı ciltlerdeki lekeli görünümü gideriyor.
  • Hızlı kilo alma verme ve doğum kaynaklı çatlaklarla mücadeleye iyi geliyor.
  • Serbest radikal hasarını en aza indirgeyerek ince çizgi ve kırışıklıklara iyileşme sağlıyor.
  • A, E, F ve D vitaminleri bakımından zengin doğal bir antioksidandır ve antioksidanlar kolajen üretimini destekleyerek cilt için mucizeler yaratır.
  • Saçlara da oldukça faydalıdır hızlı saç uzamasına ve parlamasına destek olur.
  • Selülitler için de iyileştirici özelliğe sahiptir, selülitli bölgeye karite yağı masajı iyileşme sağlar.
  • Karite yağı cildi rahatlatma etkisiyle egzama ve kaşıntı sorunlarına da iyi geliyor.
  • Ayak bakımında da son derece faydalı bir yağ, topuklardaki çatlamalara ve nasırlara sürüldüğünde bu sorunlar zamanla ortadan kalkıyor.

Karite Yağı Nasıl Kullanılır?

Belirttiğimiz gibi katı ve kremsi bir kıvamı vardır ve uygulaması kolaydır. Farklı yağlarla da karıştırarak cilde veya saça uygulama yapmak mümkündür. Oda sıcaklığının biraz üzerinde sıvı forma gelir ve başka ürünlerle karıştırması çok daha basit hale gelir. Önemli olan karışımın doğru şekilde ve oranlarda kullanılmasıdır. Şimdi sizlerle kozmetik ürünlere para vermeden evde yapabileceğiniz birkaç karite içerikli cilt ve saç tarifleri paylaşacağız. Eğer cildiniz için doğal öneriler arıyorsanız buraya tıklayıp diğer yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Cilt temizliğinde karite yağı;

Eğer çok kuru bir cilde sahipseniz makyajınızı karite yağıyla eriterek çıkarın, makyaj bu şekilde sökülecek ardından kuru cildinize uygun bir jelle yüzünüzü temizleyin. Bu şekilde karite yağının içeriğinden faydalanacak ve cildinizi kurutmadan yüz temizliğinizi yapmış olacaksınız.

Sivilceler için karite yağı;

  • 1 çay kaşığı bal
  • 2 çay kaşığı karite yağı
  • 5 damla limon

(Lokal uygulama için verdiğimiz bir tarif olduğundan ürünler oldukça az çünkü bu sivilce maskesi tüm yüze uygulanmıyor. Yüzünüzdeki sivilce fazlalığına göre malzemeleri iki katına çıkarabilirsiniz.)

Tüm malzemeleri karıştırın ve sivilceli bölgeye sürün 20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın.

Çatlaklar için karite yağlı kür;

 

  • 2 yemek kaşığı karite yağı
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 1 ampul e vitamini (eczanelerden temin edebilirsiniz)

 

Cam bir kaseye yağları koyun ve üzerine  e vitaminini dökün. Karıştırıp istediğiniz bölgeye masaj yaparak yedirin ve ardından ılık su ile temizleyin.

Umuyoruz karite yağıyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazıda bulabilmişsinizdir. Sizler hangi doğal yağlarla bakım yapıyorsunuz bizlerle paylaşın yorumlarda buluşalım. Sağlıklı günler dileriz.

 

 

You may also like