sivilce yapan besinler

SİVİLCE YAPAN BESİNLERDEN UZAK DURUN !

By

Ergenlik dönemi yıllarıyla hayatımıza giren sivilceler bu dönem bittikten sonra da bir problem olarak karşımıza çıkabiliyor. Yanlış kişisel bakım, stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, hormonal düzensizlikler ve enflamasyon gibi faktörler yetişkinlerin cildinde sivilce oluşumuna neden oluyor. Uzmanlara göre beslenmeyle cilt sorunları arasında doğrudan bir bağ var. Peki sivilce yapan besinler nelerdir? Yeme bozukluklarına bağlı olarak görülen sivilcelerin önüne geçmek için de mutlaka beslenmeye dikkat etmeli ve sivilceye neden olan gıdalardan uzak durmalısınız. Sivilce oluşumunu engellemek için neleri yememek gerekir, hangi besinlerden uzak durmak gerekir. Bu soruların cevabı yazının devamında…

Fast Food Yiyecekler:

Fast food yiyecekler yüksek miktarda doymuş yağ ve işlenmiş gıdalar içerir. Ayrıca çoğunda hayvansal ürünler ve yağlar barındırır. Vücuda zararı biliniyor fakat cilde de doğru orantılı zarar veriyor. Bu tür yiyecekleri ayda birden fazla tüketmemek sağlık açısından en iyisidir. Fast food besinler hormon dengesini bozarak sivilce oluşumuna sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalarda sık sık fast food türü yiyecekler tüketmenin ciltte sivilce oluşumunu %24 artırdığı ortaya çıkmıştır. Hamburger, sosisli sandviç, kızarmış tavuk, patates kızartması gibi besinler en çok sivilce yapan besinlerdir.

Fazla acılı yiyecekler:

Acı, kırmızı biber ve domates salçası gibi ürünleri, baharatlı yiyecekleri kısıtlı ve az tüketin. Bu besinler sivilceye direkt olarak neden olmaz, ancak sivilce kızarıklıklarını arttırır. Bunun sebebi yüzdeki kan akışını ve dolaşımını arttırıyor olması.

Süt Ürünleri:

Eğer sivilce probleminiz çok fazlaysa diyetinizi gözden geçirmelisiniz süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerine bir süre ara vermeniz ve biraz azaltmanız gerekir. Eğer bu tip ürünler diyetinizin vazgeçilmeziyse marketlerde işlenmişleri yerine organik sertifikası olan doğal ürünlere yönelebilirsiniz.

Kuruyemişler:

Kuruyemişler aslında çok sağlıklı besinlerdir. İçerikleri çok zengindir fakat yüksek miktarda omega6 yağ asidi içerirler. Bu yağ asidi cildin sivilce oluşumunu arttırır. Bu gıdaların fazla tüketilmesinin enflamasyon yarattığı kanıtlanmıştır. Fakat dediğimiz gibi antioksidan vitamin ve mineral içeriği de olduğu için tamamen yemeyi kesmek yerine çam fıstığı badem ceviz gibi omega6sı yüksek yemişleri daha az tüketmeniz daha faydalı olacak.

Çikolata ve Diğer Şekerli Gıdalar:

İşlenmiş şeker ve çikolatanın fazla tüketilmesi direkt olarak karaciğeri etkiler. Uzun vadede karaciğeri yoran ve yağlandıran bu gıdalar doğal olarak cilt yağlanmasına da sebep verir. Yorulmuş bir karaciğer direkt sivilce olarak kendini belli eder. Bu sebeple organik kakaodan yapılan bitter çikolata tercih etmeli işlenmiş şeker yerine daha çok bal ya da hurma tüketmelisiniz.

Asitli ve şekerli İçecekler:

Asitli içecekler kana karışmadan önce karaciğerde işleniyor. Bu işlem sırasında vücut daha fazla su kullanıyor, hücresel düzeyde karaciğerde yağlanma ortaya çıkıyor. Bu nedenle asitli gıda tüketen kişilerin ciltlerinde sebum dengeleri değişir ve yağlanmayla beraber sivilce oluşur. Çoğu kişide, mide asidini arttıran gıdalar tükettiklerinde ciltlerinde akne, roza veya yağlanma sorunları yaşamaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Cilt için zararlı başka gıdaları da okumak isterseniz konu hakkındaki kapsamlı yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.

İşlenmiş tahıllar:

İşlenmiş gıdalar ve karbonhidrat içerikli besinler de ciltte sivilce oluşumuna yol açar. Beslenme düzeninde işlenmiş beyaz un içerikli gıdalara yer veren kişilerin akne problemi yaşaması çok daha olası. Beyaz ekmek, beyaz unla yapılmış makarna, hamur işleri ve hamurlu tatlılar bu soruna sebebiyet veriyor. Bu gıdalar yerine tam buğdaydan çavdardan siyez unundan yapılan gıdalar tercih etmeniz sivilce oluşumunuzu engeller.

 

Yazıyı beğendiyseniz bizle fikrinizi yorumlar kısmından paylaşabilir, kendi önerilerinizi yazabilirsiniz sağlıklı günler dileriz.

You may also like