Kahverengi cilt lekeleri

Kahverengi cilt lekeleri Görünümünü Azaltmanın En İyi Yolları Nelerdir ?

By

Kahverengi cilt lekeleri cildin herhangi bir bölgesinde oluşan koyulaşmalara hiperpigmentasyon denir. Bunun sebebi cildin bazı bölgelerinin normalden daha fazla melanin üretmesidir. Melanin gözlere, cilde ve saça rengini veren özel bir pigmenttir. Bu durum sağlıksal bir problem olmasa da görüntü açısından sahip olduğu kişiyi rahatsız edebilir ve görsel açıdan hoş durmayabilir. Özellikle yüzdeki lekelerde alın ve bıyık bölgesindeki koyulaşmalar estetik olmayan bir görüntü yaratır.

 

Zayıf cilt bariyeri nedeniyle ciltte doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen lekelerinin farklı çeşitleri bulunur. Doğuştan gelen ve hastalığa bağlı cilt lekelerini doktor yardımıyla yok etme yoluna gidebilirsiniz, biz sonradan oluşan ve kendi başınıza tedavi edebileceğiniz leke türlerinden bahsedelim.

Akne lekeleri:

Cildin sebum dengesinin sağlanamamasından dolayı oluşan akneler, ilk olarak ergenlik döneminde ortaya çıkar. Makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon ya da hormonal değişikliklerden dolayı oluşan akneler; sivilce, siyah veya beyaz nokta şeklinde görülebilir. Aknelerin sıkılması ya da doğru şekilde tedavi edilmemesi cilt üzerinde lekelere yol açar.

Güneş Lekeleri

Yaz aylarında daha sık ortaya çıksa da, güneş lekeleri kış aylarındaki güneş ışınlarıyla da meydana gelir ve vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Kalıcı hale gelen güneş lekelerinin rengi güneşin dik ve fazla olduğu zamanlar koyulaşabilir. Çillere benzeyen ancak çilden daha büyük boyutta olan güneş lekeleri; kozmetik ürünler, hamilelik ve guatr gibi farklı faktörlere bağlı olarak da oluşabilir.

Çiller

Çil en çok açık tenli kişilerde görülür, melanosit hücrelerinin yüzün belli bölgelerinde yoğunlaşması sonucu ortaya çıkar. Çiller, daha çok çocuklukta ortaya çıksa da yetişkinlik döneminde de oluşabiliyor. Güneşe maruz kalma sonucu rengi koyulaşan çiller; yüz, sırt ve el gibi bölgelerde daha sık görülür.

Melazma

Cildin güneş gören bölgelerinde ortaya çıkan siyah ya da Kahverengi cilt lekeleri ne verilen isim melazmadır. Burun, alın, dudak üstü ve yanaklarda sıkça rastlanan melazma, daha çok kadınlarda görülse de erkeklerde de bulunabilir.

Kahverengi cilt lekeleri nasıl azalır?

Eğer sağlıksal bir probleminiz yoksa ve doğum lekesi gibi doğuştan gelen Kahverengi cilt lekeleri değilse bu tür lekeleri kozmetik bakımla ve doğal yöntemlerle azaltmak mümkündür. Melazma ve güneş lekesi olarak belirttiğimiz leke biçimini gidermek için düzenli ve doğru bir cilt bakımı uygulaması mühimdir.

  1. Adım: cildinizi her zaman temiz tutmalısınız. Temizleyici ürünleriniz hafif asit içerikli olabilir mandelik asit, aha bha içerikli asitli düşük pH’lı yüz yıkama jellerinden faydalanabilirsiniz.
  2. Adım: temizlediğiniz yüzünüzü Kahverengi cilt lekeleri ni azaltmak adına tonikle temizlemelisiniz. Cilt yıkansa dahi tonikle sildiğinizde ne kadar kirin pamuğa geçtiğini göreceksiniz. Alfa hidroksi asit çeşidi olan glikolik asit içerikli bir tonikle cildinizi temizleyebilirsiniz.
  3. Adım: toniklenen gıcır gıcır cilde serum uygulaması yapın. Bu adımları uyuladıktan sonra cildiniz serumu emmek için çok elverişli olacaktır. Niacinamide veya arbutin içerikli ya da c vitamini içerikli bir serumla cildinizi besleyin.
  4. Adım: nemlendirme uygulaması yapın. Son dokunuş nemlendirme alkolsüz ve tercihen parfümsüz bir nemlendiriciyle cildinizi nemlendirin. Lekeler için nemlendirici seçerken içeriğinde peptit, c vitamini, arbutin gibi içeriklerin olmasına özen göstermelisiniz.
  5. Adım: Uyandıktan sonra cildinizi temizleyin tonikleyin ve 30 spf ve pa++++ özellikli güneş kremi uygulayın. Cildi güneşten korumak çok önemli hele lekeli bir cilt ise tedavi sürecinizde güneş kremsiz dışarı adım atmamalısınız.

Eğer kozmetik ve dermokozmetik ürünler ilginizi çekmiyor veya kullanmak istemiyorsanız. Salisilik asit içerikli çilekten, laktik asit içerikli yoğurttan destek alabilirsiniz. Aloe vera bitkisinden ya da çay ağacı yağı, hindistan cevizi yağı gibi yağlarla maskeler yapabilirsiniz. Aloe veranın lekeler için de faydası yüksektir bu konu hakkında blogda yazımız mevcut buraya tıklayıp yazıyı okuyabilirsiniz.

 

 

 

You may also like