Yağlı, Normal, Kuru, Hassas ve Karma Ciltler Arasındaki Fark Nedir?

By

Cilt tipleri genetik özelliklerle birlikte dış etkenler sebebiyle de dönemsel olarak farklı özellikler gösterebilir. Bazen çok fazla hassas, bazen fazla yağlı, bazen de mevsimsel sebepler nedeniyle daha farklı bir tipte olabilir örneğin soğuk kış havalarında kuru aşırı sıcak havalarda yağlanma sorunu gibi. Yaşa mevsime döneme göre bu değişmeler çok normal olsa da genetik olarak hepimizin genetiğimizle sahip olduğumuz, bize özgü bir cilt tipi var. Kendi cilt tipimizi iyi tanıyarak cildimizin ihtiyaçlarını belirleyip cilt bariyerini ve cilt elastikiyetini koruyabilir sivilce lekesi, güneş lekesi ve sivilce ve siyah nokta gibi sorunlardan cildimizi uzak tutabilir, koruyabiliriz. Peki siz cilt tipinizi biliyor musunuz? Hangi cilt tipine sahipsiniz? Yağlı mı kuru mu yoksa karma mı veya hassas bir cildiniz mi var? Sizin için bir rehber olması adına tüm cilt tiplerini inceledik.

 

Yağlı ciltler

Özellikle cildin T bölgesi gibi gözeneklerin yoğun olduğu bölgeler ve tüm cilde yayılan bir parlama söz konusuysa cildiniz yağlı bir cilt tipidir. Yağlı bir cilde sahipseniz zorluklarını bilirsiniz. Genelde yaptığınız makyaj yüzde sabit kalmaz ve kusma yapar, makyaj yapmadığınız günlerde gün içerisinde yüzünüzü yıkasanız bir bir süre sonra tekrar parlamalar meydana gelir. Bunun en büyük sebebi cildin sebum dengesinin bozuk olmasıdır. Yağlı bir cilt tipi temiz bir beslenmeyle, belli bakım ürünleriyle veya doğal içerikli bazı ürünlerle kontrol altına alınabilir. Bu cilt tipinde çoğunlukla gözenekler açıktır alacağınız ürünlerin gözenekleri sıkılaştırma hedefi olması ve yağ dengelemesi çok önemlidir. Hafif asit içerikli toniklerden faydalanabilirsiniz yüzünüzü çok sıcak suyla yıkamaktan kaçınmalı ılık veya soğuk suyla yüz temizliğinizi yapmalısınız. Doğal içeriklerden faydalanmak adına gül suyunun içine çay ağacı yağı damlatıp tonik olarak kullanabilirsiniz. Yeşil kil maskesi de yağlı ciltler için son derece faydalıdır.

Kuru ve hassas ciltler

Bu cilt tipinde yağlı ve normal cilde göre yer yer değişen bölgesel cilt gerilmeleri, pullaşma ve dökülme gibi sorunlar meydana gelir. Genetik olduğu gibi soğuk havalardan, aşırı sert içerikli ürünlerden meydana gelebilir. Alkol içeriği yüksek, ph dengesi sert temizleyiciler, sabun içerikli temizleyiciler cildin kuruluğunu tetikler. Duş sonrası, yüz yıkama sonrası yüzde fazlasıyla gerginlik oluşur bunun sebebi çoğunlukla çok sıcak suyla yıkama yapmaktır. Kuru ciltler kesinlikle ılık suyla yıkanmalıdır. Bunun dışında bol bol su tüketmeleri ve temiz içerikli nemlendiricilerden faydalanmaları veya doğal ürünlerden destek almalıdır. Çünkü ne yazık ki yağlı cilde veya normal cilde göre kuru ciltlerin kırışıklık ince çizgi görünümü oluşma ihtimali çok fazla yüksektir. Yağ bazlı temizleyicilerden faydalanmak, Ph 5,5 geçmeyen temizleyiciler kullanmak ve temizleme sonrasında mutlaka nemlendirici kullanmak kuru ciltleri rahatlatacaktır. Bu tür kozmetik ürünler dışında hindistan cevizi yağı, aloe vera gibi doğal ürünleri kullanmak da kuru bir cilt için son derece faydalıdır. Hassas ciltler de kuru ciltlerle aynı özellikleri gösterir rutin aynı olmalıdır fakat yer yer kızarmalar ve döküntüler daha fazla meydana gelir. Hassas ciltler alışveriş yaparken kesinlikle içerik okumaya dikkat etmelidir. İçeriğinde parfüm olan ürünlerden kaçınmalıdır, kil maskeleri cildi irrite edebilir bunlardan uzak durmalı doğal toniklere yönelmelidir. Maden suyu veya gül suyuyla tonik yapabilirler.

Karma ciltler

Karma ciltler bakımı en zor cilt tipi desek yanılmayız. Yukarıda bahsettiğimiz iki cilt tipinden de özellikler barındıran karma cilt tipinde T bölgesinde gözenekler açık olur ve bu bölge yağlanmaya meyillidir. Yanaklar genelde kuruya dönüktür. Bu cilt tipi dış etkenlerden çok çabuk etkilenir sıcak havalarda T bölgesinde hemen yağlanma oluşur eğer kış mevsimiyse cilt kurumaya çok meyillidir yanaklarda pullanma ve döküntü meydana gelebilir. Bu nedenle pH 5,5 geçmeyen temizleyici jellerden faydalanmak en doğrusu olacaktır. Kil maskesi yaparken bölgesel bir maskeleme yapılabilir sadece T bölgesine yeşil kil geriye kalan kısımlara beyaz kil uygulanarak doğal cilt bakımı yapılabilir. Hafif asit içerikli tonikler t bölgesine uygulanabilir kalan bölge ise gül suyu maden suyu gibi ürünlerle toniklenebilir. Kesinlikle karma cilde özel ürünler kullanmalı ve cildinizi bu şekilde dingin hale getirebilirsiniz.

 

Umarız yazı faydalı olmuştur. Siz cilt tipinizi biliyor musunuz? Cilt tipinize göre bakım uygulaması yapıyor musunuz, yapıyorsanız hangi tür içerikler kullanıyorsunuz? Bizlerle yorumlar kısmında paylaşın. Sağlıklı günler dileriz.

You may also like