GÜNEŞİN SAÇA ETKİLERİ NELERDİR ?

By

Güneşin cilt üzerindeki etkilerinden pek çok yazımızda bahsettik. Güneş vücut sağlığı için oldukça faydalı olmakla beraber maruz kalma şekline ve süresine göre faydadan çok zarar yaratabilir. Güneş yüksek miktarda zararlı ışın içerir bu ışınlar UVA ve UVB’dir, bu ışınlara yoğun miktarda maruz kalmak saçlarda yıpratıcı etki oluşturur.

 

Güneşin saça zararları:

Zararlı ışınlara maruz kalan saçın protein yapısı bozulur.

Saçta matlaşma, elastikiyet ve donukluk gerçekleşir.

Saçın dış katmanına tahribat vererek özellikle ince telli saçların kırılmasına sebep olur.

Boyalı saçta renk kaybına sebebiyet verir.

Saçın yapısında kabalaşma oluşur.

Saçtaki renk pigmentlerinin kaybolmasına ve solgunluğa neden olur.

Saçları güneşten korumak için ne yapmalı:

Eğer çok kolay yıpranan saçlara sahipseniz, öncelikle şampuan tercihinizi buna göre yapabilirsiniz. Boyalı saçlarınıza göre ya da ince tellere göre seçimler yapabilirsiniz. Güneş koruması içeren şampuanlar da piyasada mevcut fakat iyi nemlendiricili doğal içerikli şampuanlar da işinizi görmek için yeterli olabilir.

Duştan önce saçlarınıza nemlendirici ürünler uygulayarak da saç kırılmalarının önüne geçebilirsiniz böylece güneşin saça etkilerini en aza indirirsiniz. Hindistan cevizi yağıyla ya da zeytinyağıyla maske uygulayabilirsiniz. Tek kullanımlık nem maskeleri de kozmetik mağazalarında mevcut üstelik uv ışınlarından koruyan çeşitleri de raflarda yerini alıyor, eğer güneş saçlarınızı çok yıpratıyorsa bu tür ürünlerden destek alabilirsiniz.

Banyo rutininize saç kremi ve saç maskesi eklemeniz de saçlarınıza güneşin verdiği zararı indirgeyecektir. Saç boylarına ve uçlarına nemlendirici etkisi yüksek hyaluronik asit içerikli saç ürünleri uygulayabilirsiniz.

Duş sonrası durulanmayan saç kremleri uygulaması da güneşin saça etkilerini azaltır. Korumayı yükseltir saç ürünlerinin satıldığı raflarda durulanmayan saç kremleri ve ısı koruyucuları bulabilirsiniz. Bu ürünleri güneşe çıkmadan evvel sıkmanız tatil döneminde çantanızda taşımanız ışıl ışıl sağlıklı saçlar için birebir bir çözümdür.

Doğal yöntemler de denemekten çekinmeyin. Güneşin saça etkilerini aza indirecek pek çok alternatifi evde yapmanız mümkündür işte sizin için bir maske ve koruyucu sprey tarifi.

Aloe veralı saç maskesi:

Saçlarınızın nemini geri kazandırmak ve parlaklığını sağlamak için doğal bir nemlendirici olan aloe veradan faydalanacağınız saç maskesi güneşin etki ettiği saçları toparlamak için harika bir çözüm olacak.

  • 3 yemek kaşığı aloe vera
  • 1 çay kaşığı argan yağı
  • 1 çay kaşığı gliserin (gliserini eczanelerden ve internetten temin edebilirsiniz)

Yaprağının içinden jelini çıkardığınız aloe verayı temiz bir kaseye alın ve ezin, içerisine argan yağı ve gliserini de ekleyip karıştırın. Saç uçlarına ve saç boylarına uygulayın yarım saat bir saat arası bekletin ve ardından saçlarınızı yıkayın. Aloe veranın saç harici cilt için de faydası oldukça fazladır bu konu hakkında yazımızı okumak isterseniz buradan aloe veranın faydalarıyla ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Biberiyeli saç spreyi:

Biberiye saçlar için çok faydalı ve koruyucudur. Ayrıca biberiye saç köklerini uyarır ve saçı güçlendirir ve saç büyümesini hızlandırır.

Gerekli malzemeler:

  • 1 çay bardağı hindistancevizi yağı
  • 10 damla biberiye yağı
  • 1 su bardağı kaynayıp dinlenmiş su
  • Sprey ağızlı şişe

Bir su bardağı suyu kaynatın, ve soğumaya alın. Hindistan cevizi yağını benmari usulu eritin ve içerisine biberiye yağını da katın. Ilınmış suyla hepsini karıştırın ve temiz bir sprey şişesine karışımı boşaltın. İhtiyacınız oldukça kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce çalkalamayı unutmayın.

Umarız yazıdan keyif almışsınızdır, tavsiyeleri beğendiyseniz ve kendi uyguladığınız yöntemler varsa bizlerle yorumlar kısmında fikirlerinizi paylaşın. Sağlıklı günler dileriz.

You may also like