argan yağı

Argan Yağı Nedir? Argan Yağının faydaları nelerdir ?

By

Fas’ta yetişen argan ağaçlarındaki meyvenin çekirdeklerinden elde edilen bir yağ olan argan yağı içerik bakımından oldukça zengindir. Yemeklerde bile kullanılabilen argan yağı son derece şifalıdır. Kişisel bakımda pek çok üründe pek çok alanda kullanılabilen joker bir yağ türüdür. Bol miktarda E vitamini içerir ve oleik ve linoleik asit başta olmak üzere pek çok yağ asitlerini içinde barındırır. Argan yağı cilt saç tırnak vücut derisi gibi vücudun her parçasında bakım için kullanılabilen besleyici bir yağdır. Peki argan yağının faydaları nelerdir nerelerde ne için kullanılır tek tek inceledik.

Argan yağının saç için faydaları

E vitaminin saçlar üzerindeki faydasını bilmeyen yoktur. Argan yağı yüksek miktarda e vitamini içerir ve saç köklerinin uyarılmasında saçların nemlenmesinde ve uzamasında son derece faydalıdır. Saç bakım rutininize duş öncesi ve duş dahil argan yağlı ürünleri ekleyebilirsiniz. Argan yağının saç rengini sağlayan melanin adı verilen doğal pigmentleri koruduğu ve saç katmanlarının en dış kütikülüne zarar gelmesini önleyerek saç kalitesini arttırdığı bilinmektedir. Son derece popüler olan bu yağ, maskelerden şampuanlara ve saç kremlerine kadar pek çok hazır kozmetik ürünün içinde yer almıştır. Eğer gür, sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmak istiyorsanız bu ürünlerden faydalanabilirsiniz. Ya da direkt olarak argan yağını aktarlardan edinerek kendi saç bakım ürünlerinizi yapabilirsiniz. Yazı sonunda argan yağıyla yapabileceğiniz bir saç maskesi tarifi bırakmış olacağız.

Argan yağının ciltteki etkisi

Argan yağı, birçok cilt bakım ürününde de saç bakımında olduğu gibi popüler bir içerik olarak kullanılmakta. Uzmanlar tarafından tescillendiği üzere, argan yağının beslenme düzenine eklemek enflamasyonu ve oksidatif stresi azaltarak antioksidan etkisiyle yaşlanma sürecinin yavaşlatılmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Tadı rahatsız edici olmamakla birlikte eğer farklı tatlar denemek istemiyor beslenmeye eklemekten çekiniyorsanız direkt olarak kozmetik ürünler aracılığıyla uygulayabilir veya doğal argan yağıyla ev ortamında ürünlerinizi kendiniz yapabilirsiniz, argan yağı ciltteki onarımı destekliyor ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı oluyor ciltteki nemi arttırıyor ve ince kırışıklık gibi kuruluk gibi problemleri önlüyor.

Argan yağı, özellikle yetiştirildiği bölgelerde yüzyıllardır iltihaplı cilt sorunlarının tedavisinde kullanılıyor özellikle de Kuzey Afrika’da.  Argan yağının bazı cilt enfeksiyonlarının tedavisindeki başarısı üzerine fazla yapılmış bilimsel araştırma ve kanıt olmasa da bu amaç için sıklıkla kullanıldığı biliniyor.  Ancak yapılan güncel çalışmaların ışığında belirtilebilir ki argan yağının yapısındaki yağ asitleri ve birçok antioksidan bileşeninleri olduğundan, deri dokusunu tedavi edebilmesi mümkün. Fakat tabii ki derin kesikler, ağır yaralar da mutlaka doktor kontrolünde tedavi önemli. Bu tür durumlarda kendi yönteminiz yerine her zaman hekim yolunu tercih etmelisiniz.

Saç için argan yağı içerikli tarifler…

Argan yağlı saç maskesi tarifi

Gerekli malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı argan yağı
  • 1 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 10 damla portakal yağı

Temiz bir cam kap içerisinde tüm malzemeleri iyice karıştırın, tüm saçınıza ve saç derinize uygulayın saç boyunuz uzunsa malzemeyi iki katına çıkarabilirsiniz. Ardından saçlarınızı bir boneye veya streç filmle sarıp yaklaşık yarım saat bekleyin ve saçlarınızı ılık suyla yıkayın. Haftada bir ya da iki haftada bir uygulama yapabilirsiniz.

Argan yağlı saç spreyi tarifi;

Gerekli malzemeler:

  • 200 ml bir sprey şişesi
  • 1 tatlı kaşığı argan yağı
  • 1 çay kaşığının ucuyla karbonat
  • 5 damla lavanta yağı
  • 1 bardaktan biraz eksik su

Bu tarifte suyu kaynatıp arıtmanız önemlidir. Kaynayıp soğuttuğunuz suyun içerisine argan yağını bir çimdik karbonatı ve lavanta yağını ekleyin. Direkt tüm malzemeleri şişeye ekleyip orda çalkalayarak karıştırabilirsiniz. Durulama gerektirmeyen bir saç spreyi elde etmiş olacaksınız. Kullanmadan önce yağların suyla karışması için çalkalamanız gerekir. Gün içerisinde istediğinizde kullanabilirsiniz, fakat saçların yağlanmaması adına çok sık kullanım önerilmez.

Keyifle okumanızı ve verim almanızı umuyoruz, fikirlerinizi mutlaka bizimle yorumlar kısmında paylaşın. Sağlıklı güzellik dolu günler dileriz.

You may also like