AROMATERAPİ

AROMATERAPİ NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

By

Aromaterapi geçmişi milattan önce 4000’li yıllara dayanan çok eski kadim bir tedavi ve hastalık önleme yöntemidir. Şifasını bitkilerden alır, bitkilerin gücü, alternatif tedavilerden modern tıbba kadar pek çok alanda ispatlanmış durumdadır, aromaterapide bitkinin tohumları, kökleri, yaprakları çiçeği damıtılarak kullanılır. Tamamen doğal olduğu için 7 yaş üstünden sonra herkese uygun bir yöntemdir. Tabii emziren anneler hamileler ve özel hastalığı olanlar mutlaka yöntemleri danışmalıdır. Aroma terapinin faydaları tıp alanı dışında doğal güzellik yöntemleri için de kullanılabilmektedir. Dünyanın geldiği noktada herkes biraz daha doğala yönelmişken aromaterapi ne işe yarar aromaterapi nedir, nasıl yapılır, aroma terapinin faydaları nelerdir sorularının cevaplarını sizin için yazdık.

Aromaterapi Ne İçin Kullanılır?

Aromaterapi, kişiyi hem fiziksel rahatsızlıklardan iyileştirmek hem de zihinsel ve duygusal olarak iyileştirme ve dengeleme sağlamak amacıyla uygulanır. Aromaterapi bir bütünsel terapi şeklidir. esansiyel yağlar kullanan alternatif bir tedavi yöntemidir. Aromaterapi yağlarının zihin ve vücut üzerinde dinamik bir etkisi vardır. Aromaterapi, hastalıklara çare bulmaktan ziyade bağışıklığı güçlendirici, koruyucu veya tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılıyor.

 

Aromaterapi Yağları Nasıl Kullanılır?

Aromaterapi bitki esaslı bir uygulamadır esansiyel bitkilerin yer almasından dolayı, bu uygulama şifalı ot tedavisi gibi algılanabiliyor. Ancak aromaterapi, tam olarak böyle değil. Aroma terapinin faydası, kurutulmuş şifalı otlara kıyasla çok daha yoğun ve konsantre yağlardan oluşmasından geliyor. 100’den fazla uçucu yağ çeşiti olduğu biliniyor. Bu tür yağları online olarak, sağlıklı gıda mağazalarından ve bazı marketlerden satın almak mümkün. Ancak hiçbir sentetik içerik veya katkı maddesi içermemesi gerektiğinden güvenilir yerlerden edinilmesi son derece önemli. Ayrıca   Aromaterapiye özel yağlar; oldukça yoğun bir kıvamda bulunduğundan, özellikle cilt için tariflerden şaşmadan sabit yağlarla seyreltilerek kullanım gerektiriyor.

 

Aromaterapinin faydaları

Aromaterapinin fiziksel duyusal pek çok faydası vardır. Ve bitkiler konusunda biraz araştırma yaparak kendi ihtiyacımıza yönelik karışımlar yapabiliriz. Aroma terapinin faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Konsantrasyon arttırmaya yardımcı olur. Lavanta, nane, çam gibi uçucu yağlar konsantrasyon arttırmak için kullanılabilir.
  • Stresi azaltır. Stres için en iyi uçucu yağlar lavanta, limon otu, bergamot, yasemindir.
  • Enerjiyi artırır. Antioksidan içeren narenciye yağları enerji arttırmaya yarar.

Güzellik için cilt bakımında aromaterapiden faydalanmak

Uçucu yağlar, cildin dermis tabakasına nufuz ettiği için cilt bakımında aromaterapik yağlar fazlasıyla etkilidir ve sabit yağlarla karıştırarak ve buğu yoluyla kullanılabilir.

Makyaj ürünleri yağ bazlı oldukları için makyajımızı bir sabit yağ yardımı ile temizlemek gerekecektir. Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, hint yağı ve gül yağı bu tip yağ bazlı temizleme yapmak için çok uygundur. Ardından jel temizleyici ve ılık suyla yağ kalıntılarını temizleyebiliriz.

Aromaterapik maske uygulaması yapmak isterseniz beyaz kil maskesi uygulayabilirsiniz. Kuru cilt için beyaz kil tatlı badem yağı ve lavanta uçucu yağı kullanabilirsiniz.

Beyaz kil maskesi;

  • 2 yemek kaşığı kil
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı badem yağı
  • 5 damla lavanta uçucu yağı

Yağlı cilt için ise yeşil kil kullanmak daha uygundur.

Yeşil kil maskesi;

  • 2 yemek kaşığı kil
  • 5 yemek kaşığı gül suyu
  • 5 damla gül yağı

Malzemeleri macun kıvamına gelene dek karıştırıp cilde uygulayın, kil kuruduktan sonra ılık su ile temizleyin.

Göz altlarında aydınlık ve ince çizgi görünümünü engellemek için;

 Aydınlık ışıltılı ve kırışıklık görünümü azaltma amacıyla, kullanabileceğimiz uçucu yağların antioksidan içeriğinden zengin olması gerekir, Buna örnek olarak, jojoba yağı bazında kuşburnu çekirdeği uçucu yağını veya kekik uçucu yağını gözaltı serumu olarak kullanabilirsiniz. Göz altları çok hassas bir deri yapısına sahip olduğu için kullanılabilecek sabit ve uçucu yağlar sınırlıdır ve son derece dikkatli kullanım gerektirir.

 

Umuyoruz okurken keyif almışsınızdır, bloğumuzda diğer doğal bakım yöntemlerine göz atmayı ve yazı hakkında yorumunuzu bırakmayı unutmayın. Sağlıklı günler dileriz…

You may also like