ERGENLİK DÖNEMİNDE CİLT BAKIMI

Ergenlik Dönemi İçin Cilt Bakımı Önerileri

By

Ergenlik dönemi yaşarken zor gibi görünse de aslında yetişkinliğe geçişin bir parçasıdır ve mucizevi bir dönemdir. Ergenlikte vücutta değişimler ön plandadır ve bu durum da tabii ki hormonsal değişimlerden kaynaklı ciltte değişimlere neden olur. Özellikle sivilcelenme probleminin meydana geldiği bu dönemde cilt nazik bir bakımı hak eder. Sebum dengesinin değişimlere uğramasından kaynaklı yağlanma probleminin öne çıktığı bu dönemde siyah nokta ve sivilcelenme sorunu yaşanması çok olasıdır. Bu sorunlarla başa çıkmanız için bir rehber hazırladık; ergenlik döneminde cilt bakımı nasıl olur derledik. Keyifli okumalar…

 

Temizliğe özen gösterin

İlk tavsiyemiz temizlik olacak, cilt temizliğinden evvel kullandığınız ürünlerin temizliği de çok önemli. Bu süreçte yağlanma problemi meydana geldiği için mutlaka gün aşırı yastık kılıflarını değiştirmeli ve temiz kılıflarla uyumalısınız. Ayrıca havlularınız da ortak kullanılan havlular yerine yumuşak ve size özel havlular olmalı. Mutlaka temiz havlu tercih edin böylece cildinize mikropların ve bakterilerin nüfuz etmesine engel olacaksınız. Makyaj yaparken kullandığınız fırçaların, makyaj süngerlerinin temizliğine de dikkat etmelisiniz ve her kullanımdan evvel yıkamalısınız. Kullandığınız eşyaların temizliği yağlanmayı önlemenize ve sivilcelerin yayılmasına engel olur.

Cilt temizliğini de atlamayın

Cildiniz de her zaman temiz olmalı, tabii ki sivilceleri ya da siyah noktaları yok etmek için sürekli cildinizi yıkayıp cilt dengesini iyice bozmayın fakat üşenmeden mutlaka sabah ve akşam su bazlı jellerle cildinizi temizleyin. Tercih ettiğiniz ürünler ergenlik döneminde ağır kimyasallar asitler içermemeli daha yatıştırıcı özellikte ürünler olmalı. İçeriği doğal bileşenlerden oluşan ürünleri tercih ederseniz çok daha faydalı olacaktır. Fakat salisilik asit sivilce tedavisinde oldukça popüler ve işe yarayan bir bileşendir yavaş yavaş cildinizi bu içeriğe alıştırabilirsiniz. Mesela her gün su bazlı temizleyicinizi kullanırken haftada bir ile başlayarak salisilik asit içerikli temizleyicileri rutininize dahil edebilirsiniz.

Sivilcelerinizle ve yüzünüzle oynamayın

Evet tahmin ediyoruz dayanmak oldukça zor fakat sabırlı olun ve asla sivilcelerinizi sıkmayın. Sıktığınız sivilceler ileride skar denen cilt dokusu yaralarına ve lekelere sebebiyet veriyor. Bunun haricinde belki okulda ders dinlerken belki başka şeylerle oyalanırken yüzünüze dokunmak ve oynamak istiyorsunuz fakat bunlar da cildinizde leke oluşmasına sebep oluyor. Akne bakımı için detaylı bilgi arıyorsanız buraya tıklayarak konu hakkındaki yazımıza da göz atabilirsiniz.

Temiz ve sağlıklı beslenin

Bu süreçte cilt zaten yağlanmaya çok meyilli bir halde, bu nedenle yağlı yiyeceklerden ve özellikle işlenmiş yağlardan kaçınmalı sebze meyvelerle beslenmeli ve bolca su içmelisiniz. Cildi içten beslemenin faydalarını hemen hemen her yazımızda mutlaka belirtiyor ve altını çiziyoruz. Ergenlik döneminde de bu çok önemli bir detay.

Güneş koruyucu krem kullanın

Güneş koruyucular yaş fark ve mevsim fark etmeksizin günlük hayatın bir parçası haline getirilmeli ve mutlaka cilt bakım rutinine eklenmelidir. Ergenlik döneminde mineral filtreli güneş kremlerini tercih etmek ergenlik döneminde cilt bakımı için daha önemlidir. Kimyasal filtreler için cildiniz biraz daha genç kalabilir. Mineral filtreli güneş koruyucu kremler cildinize ağır gelmeyecek ve sivilce lekelerinin geçmesine ve sivilce oluşumunun engellenmesine destek olacak.

Geceleri cildinizi nemlendirin

Yağlı ciltler nemlendirilmeyi hak etmiyor değil, su bazlı ve hafif içerikli nemlendiricilerle cildinizi mutlaka nemlendirin. Çok fazla adımdan oluşmayan sade bir rutin oluşturun. Akşamları cilt temizliği ve nemlendirme sabahları ise temizlik ve güneş koruması ergenlik döneminde cilt bakımı için yeterlidir. Fakat cilt bakımına biraz daha merakınız varsa alkol içermeyen tonikleri ve doğal içerikli maskeleri de cilt bakımı rutininize ekleyebilirsiniz. Maske için kozmetik mağazalardan ürün satın almanıza gerek yok evde hafif maskeler uygulayabilirsiniz bunun için bir blog yazımız mevcut ergenlik dönemine uyabilecek tarifleri yazımızı baz alarak seçebilirsiniz, yazı için buraya tıklayın.

Keyifli bir okuma olmasını umuyoruz, fikirlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Sağlıklı ve güzellik dolu günler dileriz.

You may also like