UYKU DÜZENİNİ

UYKU DÜZENİNİ BOZAN HATALAR

By

Yeni bir güne dinamik ve iyi başlayabilmek için, günün geri kalanını verimli geçirebilmek için gece uykumuzu iyi almamız, sağlıklı bir uyku süresi geçirmemiz gerekir. Çünkü uykuda bedensel dinlenme gerçekleştiği gibi zihinsel fonksiyonlar da tazelenir. Uyku düzenindeki değişiklikler ve bozukluklar sadece ertesi gün yüzümüzde yorgunluk solgunluk gibi görünse de bağışıklık sistemini, kan şekerini, kalbi, beyni etkiler. Bu da doğrudan bütüncül sağlığımızla oynamak demek. Daha sağlıklı bir vücut, parlak bir cilt, canlı bir görünüm ve verimli gün geçirmek için uyku düzenini bozan hataları bilip bunları uygulamayı bırakmalıyız. Mışıl mışıl düzenli uykular için yapmamanız gereken uyku düzenini bozan hataları sizler için yazdık, keyifli okumalar.

  1. Kafein tüketimi

Bilindiği üzere kafein uyku üzerinde son derece etkili bir içerik. Gün içerisinde fazla kahve tüketimi özellikle akşam kahve içmek uyku düzenini bozan hataların başında geliyor. Sağlığınız için günde 2 fincan sade kahveden fazlasını tüketmemelisiniz. Ve saat 6dan sonra kahve tüketmemelisiniz. Eğer bir kahve tutkunuyum diyorsanız kafeinsiz seçeneklere yönelebilirsiniz.

Kafein tüketimi

  1. Yemek düzensizliği

Menülerinizde aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerin bulunması da uyku kalitesini düşürür ve uyku düzenini bozar. Daha sade ve sağlıklı yiyecekler tüketmek ve yemek saaatlerine dikkat etmek uyku kalitenizi yükseltecektir. Akşam yemeklerinin çok geç saatlere sarkması ve gece yemeği atakları uyku saatinizi geriye atacak yatakta geçirdiğiniz vakit artacaktır. Uykudan 3,5-4 saat önce yemek yemiş olmalısınız, ardından bir atıştırmalık olarak meyve tüketilebilir.

Yemek düzensizliği

  1. Hareketsizlik

Masa başı bir işiniz varsa veya ev hanımıysanız ya da yaşam şartlarınızın getirileri yüzünden fazla hareket edemediğiniz günler geçiriyor olabilirsiniz. Vücut hiç yorulmadığı için uyku gelmemesi kaçınılmaz olacaktır. Ve hareketsizlik horlama, uyku apnesi gibi uyku problemleri getirir ve uykunun standardı düşer. Çalışıyorsanız öğlen aralarında yürüyüş yapabilir evdeyseniz yürüyüşe çıkabilir veya evde egzersiz yapabilirsiniz.

  1. Ağır egzersizler

Yukarda yazılanlar gibi düşünüp sadece yorularak derin uyku uyumak amaçlı yapılan ağır egzersizler uykusuzluğa neden olur. Hele bir de bu egzersizler akşam saatlerinde yapılıyorsa kas yorgunluğuyla ağrı, kramp, uyuşma ve benzeri sorunlar yaratabilir. Yorgunluktan uykuya dalsanız ve deliksiz uyusanız bile verimsiz bir uyku olacak ve yeni güne gözlerinizi dinlenmemiş yorgun bir şekilde açacaksınız. Bir önceki pasajda belirttiğimiz gibi hafif düzeyde egzersizler en iyisidir.

Ağır egzersizler

  1. Gün ortasında şekerleme yapmak

Öğlen uykusunu tavsiye eden uzmanlar olsa da uyku düzeninin sağlamakla ilgili temek fikirleri aynı saatlerde uyuyup uyanmaktır. Yorgun ve uykusuz bir gecenin ardından gün içerisinde uykunuz gelebilir fakat gün ortası uykusu yalnızca o gecenin uykusunu erteleyecek ve uykunuzu düzenlemek için bir fayda sağlamayacak bu yüzden uyku düzenini bozan hatalardan biri de şekelerme yapmaktır.

  1. Yapay ışıklara fazla maruz kalmak

Hepimizin günü çoğunlukla bilgisayar ve telefon başında geçiyor fakat akşam saatleri geldiğinde güzel bir uykuya hazırlık için teknolojik aletlerden uzak durmakta fayda var. Özellikle tablet ve cep telefonlarındaki mavi ışık akşamları fiziksel ve mental sağlık için oldukça zararlı. Mavi ışık vücudun biyolojik saatinin doğru işlemesinde ve uyku kalitesinde ciddi problemlere yol açıyor. Sirkadyen ritmi bozuyor ve beyin mavi ışıktan dolayı gece gündüz ayrımı yapamıyor. Bu yüzden uyku düzenini bozan hataların en büyük sebeplerinden biri.

 

  1. Yatağı işlevi dışında kullanmak

Yatağınız uyumanız içindir. Gündüzleri odanızda yatağınızda vakit geçiriyor ders çalışırken, telefon görüşmeleri yaparken yatağınızdaysanız dizi izlerken yatağınızda izliyorsanız beyninizin uyku-yatak ilişkisini bozuyorsunuz demektir. Bu da uyku düzenini bozar. Yatağınızı sadece dinlenmek ve uyumak için kullanmalısınız.

 

Uyku düzeninizden memnun musunuz? Yukardaki hatalardan kaçını yapıyor hangilerine dikkat ediyorsunuz? Bizimle paylaşın…

 

You may also like