E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

By

E vitamini tüm vitaminler gibi vücutta besinler yoluyla sentezlenen vücutta üretilemeyen ve takviye ve beslenme yoluyla vücuda alınan bir vitamin türüdür. bu vitamini içeren besinlerin günlük hayata entegre edilmemesi hareketsizlik, çabuk yorulma, erken yaşlanma, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle vücuttaki bu vitaminin oranını doğru besinler tüketerek dengeleyebilirsiniz. bu vitamin oldukça güçlü bir antioksidandır ve fazlalığı vücut için bir sorun teşkil etmez, fazlası vücuttan idrar ve ter yoluyla atılır. Bu nedenle aşırıya kaçmadıkça bol bol bu vitamini içeren ürünler tüketmekte fayda var. Sizler için E vitamini hangi kuruyemişlerde bulunur derledik.

 

E vitamini içeren kuruyemişler:

Kuruyemişler konsantre formda ürünler olduğu için içerisinde pek çok faydalı bileşen barındırır. A, K, E, vitamini gibi biotin gibi içerikler içeren pek çok kuruyemiş türünden faydalanabilirsiniz. Peki bu vitamini hangi kuruyemişlerde bulunur?

  • Ay çekirdeği

Ayçiçeği ülkemizdeki en çok tercih edilen en popüler atıştırmalıklardandır. 100 gram ayçiçeği çekirdeğinin içerisinde hemen hemen 35 miligram bu vitamin bulunur. bu vitamin dışında da çok faydalı bileşenleri içinde bulundurur bunlar magnezyum, potasyum, çinko ve proteindir. Ayçiçeği çekirdeği, 8,6 gram lif içeriğine de sahiptir. Lifli gıdalar bağırsak sağlığı ve cilt güzelliği için mükemmel kaynaklardır. Ayçiçeği yağı da bu vitamin açısından zengindir fakat ne olursa olsun işlenmiş yağları fazla tüketmemek sağlık açısından en doğru tercihtir.

ay çiçeyi

  • Ceviz

Ceviz en yaygın olarak kolesterol için faydasıyla bilinmektedir fakat omega ve bu vitamini içeriği de oldukça yüksektir. 100 gram iç cevizde 10-12 gr arası omega 3 yağı, 20-25 mg kadar bu vitamin bulunur. İç cevizin etrafını saran zar çok faydalı bileşenler barındırır, E vitamini, melatonin ve polifenol adı verilen bileşikler antioksidan özelliği sağlar. Fakat omega bileşeninin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna sebebiyet verebilmektedir bu nedenle cevizin abartıya kaçmadan tüketilmesi gerekir.

ceviz

  • Badem

100 gram badem yaklaşık 25 miligram E vitamini içerir. Badem yüksek oranda E vitamini içerdiğinden yağ formundaki hali cilt ve saç bakımı için vazgeçilmez bir doğal ürün olarak tariflerde yerini alır. Bademden çerez olarak faydalanabileceğiniz gibi hamur işlerinde kullanabilir, badem sütü hazırlayarak kalan posayla badem krakeri yapabilirsiniz.

 

  • Yer Fıstığı

100 gram yer fıstığında 5 miligram kadar E vitamini bulunur. Yer fıstığı oldukça tercih edilen bir yemiş türüdür. Ezmesi de kahvaltılar da tercih edilebilir. Daha çok çiğ, kavrulmamış ve tuzsuz versiyonu tüketilirse en yüksek verim o şekilde alınır.

  • Kaju fıstığı

Kaju fıstığı son derece değerli bir kuruyemiştir özellikle çiğ kaju yağlı dokusu sebebiyle pek çok tarifte kullanılabilecek çok lezzetli bir yemiştir. 100 gram kaju fıstığında 10 mg kadar E vitamini bulunur. Kaju fıstığı kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller de içerir ve kemik diş sağlığı için de son derece faydalıdır.

Kuruyemiş alerjiniz olduğundan emin değilseniz mutlaka hekime başvurup öncelikle test yaptırınız. Pek çok kişinin kabuklu yemişlere alerjisi bulunabiliyor.

 

E vitamininin faydaları nelerdir?

  • E vitamini başta kalp damar hastalıklarını önlemek için oldukça faydalı bir vitamindir.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir, tansiyonu dengeler ve kılcal damar hastalıklarını önler.
  • Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve E vitamini, vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bu sayede erken yaşlanmayı önler ve hücreleri onarımına destek verir. Tıpkı C Vitamini gibi görev görür. C vitamini ile alakalı da bir blog yazımız var o yazıya gitmek için tık tık.
  • bu vitamin cilt tırnak ve saç için son derece faydalıdır. Eksikliğinde cilt, tırnak, saç sorunları oluşabilir.
  • bu vitamin antioksidan kaynaklı kolajen oluşumunu desteklediği için tüketilmediği takdirde kas ve kemik problemleri ortaya çıkabilmektedir.
  • Göz sağlığı için faydalıdır.
  • Vücuttaki toksinlere karşı savaş açar.

 

Keyifli bir okuma olmasını umuyoruz, fikirlerinizi bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Tags:

You may also like