Çay ağacı yağı

Çay Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır ? Faydaları Nedir ?

By

Çay ağacı yağı tıbbi ismiyle melaleuca alternifolia bilinir. Hint defnesi adlı bir bitkinin sıkılmasıyla elde edilen bir yağ olan çay ağacı yağı tıbbi olarak da oldukça faydalıdır. Avustralya’da yetişen bu yassı yapraklı bitkinin faydaları, Avustralya’da yaşayanlar tarafından yüzyıllardır bilinmektedir. Son zamanlarda iyiden iyiye popüler olmasının nedeni de bilim insanlarının çay ağacı yağının etkileri üzerine yaptıkları çalışmaların olumlu şekilde sonuçlanmasıdır. Özellikle cilt üzerinde mucizevi etkiler yaratabilen bu bitkisel yağ saçlara, hatta tırnaklara bakım yapmak için kullanılıyor. Vücuttaki ağrılar için bile kullanılabilen bu yağın faydalarını sizin için inceledik ve derledik.

 

Çay ağacı yağı Sivilcelerle savaşıyor

Çay ağacı yağı sivilce konusunda fazlasıyla işe yarayan bir yağ türü. Hatta en yaygın kullanımı sivilceler denilebilir. Var olan sivilcelerinizi yok etmede ve ciltte önceden çıkmış sivilcelerin kalan izlerini gidermeye son derece yardımcı. Sivilceleri kurutarak leke oluşmasını engelleyerek sivilceleri yok etmeye yardımcı oluyor. Küçük bir pamukla ya da pamuklu çubukla sivilcelerin üzerine uygulayabilirsiniz.

Çay ağacı yağı İltihaplara iyi geliyor

Bu yağ tahriş olmuş cildi rahatlatmakta kullanılıyor ve bunun yanında kızarıklık ve şişlik için de son derece etkili olduğu biliniyor. Ayrıca cilt dışında ağız ve diş sağlığında da faydalı diş eti iltihaplanmalarına, ağız içinde oluşan iltihaplı yaralara da iyi geliyor ve uçuk tedavisinde de kullanılıyor.

Yağlı ciltleri dengeliyor

Çay ağacı yağı antiseptik özellikleri nedeniyle ciltteki fazla yağın arındırılmasına sebep oluyor. Çay ağacı yağını suyla veya gül suyuyla seyrelterek bir tonik elde edip yağlı cildiniz için kullanabilirsiniz.

Cilt enfeksiyonlarını iyileştiriyor

Anti bakteriyel özelliği sayesinde çay ağacı yağı yaraların iyileştirilmesinde de kullanılıyor. Ciddi bir yara olmadığı sürece derin bir kesik yoksa çay ağacı yağı seyreltilerek pansuman yapılırken kullanılabilir. Yaranın enfekte olmasını engeller.

Tırnak sağlığına destek oluyor

Eğer zayıf, vitaminsiz ve sürekli kırılan tırnaklardan şikayetçiyseniz tırnaklarınıza çay ağacı yağıyla masaj yapabilirsiniz. Manikür suyunuza damlatırsanız da faydasını göreceksiniz. İçeriği sayesinde tırnaklarınızı besler ve güçlendirir.

Tırnak mantarını tedavi ediyor

Bakteri ve enfeksiyon savaşçısı olduğu için yaygın bir problem olan tırnak mantarının tedavisi için de bu yağ kullanılır. Fakat uyguladığınız pamuğun, parmaklarınızın ve tırnaklarınızın başka bölgesine değmemesine dikkat edin. Mantar değdiği yere bulaşabilen ve hızlı yayılan bir problem olduğu için diğer tırnaklar sıçrayabilir.

Vücut sağlığına katkıda bulunuyor

Banyo yaparken banyo suyuna 5-10 damla Bu yağdan damlatabilirsiniz böylelikle vücudunuzdaki gözenekleri açacaksınız. Açılan gözenekleriniz terleme dengenizi sağlayacak ve banyo esnasında toksinlerinizden kurtulacaksınız toksin atmak vücut sağlığı için oldukça faydalı. Buharla yayılan çay ağacının mentol yapıdaki kokusu bronşlarınızın açılmasına ve temizlenmesinde de katkı sağlar.

Çay ağacı yağı Saçlar ve saç derisi tedavisi

saç bakımınızda da kulanabileceğiniz bir yağ, doğal içeriklerle saç bakımı yapmak isterseniz Bu yağa şans verebilirsiniz. Özellikle kepekli saç derisini iyileştirmede son derece başarılıdır. Saçın nem dengesini sağlamaya da yardımcı olur. Saçlarınızı yumuşatır ve parlatır. Diğer saç yağlarına katabilir veya şampuan şişenize 15 20 damla katarak her duşta faydalanabilirsiniz.

NOT: Eğer çok hassas cilde sahipseniz bu yağın irritasyon yapma ihtimali söz konusu olabilir. Alerjik bünyeler ve hassas ciltlilerin böyle güçlü yağları kullanmadan dikkat etmeleri ve direkt olarak bakım rutinine eklemeden evvel öncelikle lokal olarak bileğine sürüp 15 dakika beklemelidir. Eğer kaşıntı kızarıklık gibi bir durum oluşmuyorsa rutininize çay ağacı yağını dahil edebilirsiniz.

 

Yazıdan memnun kalmanızı umuyoruz. Bu yağı kullanıyor musunuz, eğer kullanıyorsanız nerelerde kullanıyorsunuz? Deneyimlerinizi bizimle yorumlar kısmında lütfen paylaşın. Sağlıklı günler dileriz.

You may also like