PİRİNCİN CİLDE FAYDALARI

PİRİNCİN CİLDE FAYDALARI VE PİRİNÇ MASKELERİ

By

Pirinç içerdiği d vitamini, kalsiyum, fosfor ve b vitamini ve aminoasit dolayısıyla içerik değeri oldukça yüksek ve faydalı bir besindir. Tüm bu vitamin ve mineraller cilt ve saç için de çok yararlıdır. Hatta pirinç pek çok kozmetik ürünün içeriğine girmiştir. Pirinçli saç maskeleri, yüz kremleri ve cilt için serumlar, tonikler piyasada son yıllarda bir bir yerini alıyor. Beslenerek de bu faydaları alabiliriz fakat pirincin dokusu direkt olarak cilde veya saça uygulama yapıldığında ciltte ve saçta gözle görülür iyileşmeler yaratır.

Pirincin cilde faydaları nelerdir?

Pirincin etkisi yıllar önce keşfedilmiş ve kanıtlanmıştır Uzakdoğulu kadınlar yıllar öncesinde güneş altında pirinç tarlalarında çalışırken pirinç suyunu yüzlerine uygulamışlar ve güneşin zararlı etkilerinin hiçbirini görmeden yıllar boyu sağlıklı görünen canlı bir cilde sahip olmuşlardır. Özellikle Kore cilt bakımı oldukça popülerken pirincin cilt üzerindeki faydalarını Koreli kadınların cildinin güzelliğinden anlayabiliriz. Kore kozmetik ürünlerinin pek çoğunda da pirinç kullanılır. Fakat kozmetik ürünlere ekstra para harcamaya hiç gerek kalmadan evde çok daha doğal ve sağlıklı maskeler kürler yapabiliriz.

Pirincin cilde faydaları say say bitmez. Pirinç suyla temas ettiğinde pirincin içeriğindeki fitik asit ortaya çıkar. Fitik asit de ciltte eksfoliyasyon yapar ve  cildin derinlemesine temizlenmesine ve siyah noktaların azalmasına yardımcı olur. Ciltteki renk tonu esitsizligini giderir, gergin görünüm kazandırarak kırışıklıkları azaltır, ışıltı ve parlaklık katar. Tüm bunlardan faydalanmak için pirinci birkaç farklı formda kullanabiliriz. Pirincin kendisiyle, pirinç unu ve pirinç suyuyla farklı tarifler yaparak evde doğal yöntemlerle pirinç maskesi, pirinç toniği gibi ürünler yapabiliriz.

Evde yapabileceğimiz pirinç bazlı cilt bakım tarifleri;

Kuru ciltler için pirinç maskesi;

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı bal
  • Isteğe göre (cilt çok kuruysa) bir tatlı kaşığı badem yağı

1 bardak pirinci 2 bardak suyla haşlayın ardından püre haline getirin içine bal ve dilerseniz badem yağını ekleyin. Karışım ılıdıktan sonra temiz cildinize uygulayın dekolte bölgenize de indirebilirsiniz. 20 dakika bekleyin ve ılık suyla durulayın.

Yağlı ciltler için pirinç maskesi;

  • 1 kaşık domates suyu veya püresi
  • 1 veya 2 kaşık pirinç unu

Domatesin asidik özelliği hem yağ dengesine hem de lekelere çok iyi gelecek. Malzemeleri karıştırın ve macun kıvamı alması için 10-15 dakika bekleyin. Kıvam aldıktan sonra sürüp 10 dakika beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

Lekeler için pirinç maskesi;

  • 3 tatlı kaşığı pirinç unu (pirinci rondonuzda öğütebilirsiniz)
  • 1 fincan süt (oda sıcaklığında)
  • 15-20 damla limon suyu

Tüm malzemeleri karıştırın ve pirinç ununun sıvıları çekmesi için 15 dakika bekleyin. Malzemenin bir kısmını yüzünüze sürün ve 20 dakika kadar bekletin. Geri kalanını duştayken dirsekleriniz ve dizlerinizdeki koyuluklar için peeling olarak kullanın.

 

Pirinç Toniği;

Gerekli malzemeler sadece pirinç ve su, 1 yemek kaşığı pirincin birkaç kez suyunu akıttıktan sonra temiz bir kaba koyun, üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edin. Birkaç kez karıştırın ve geriye kalan suyu temiz cildinize tonik olarak uygulayın.

BONUS; saçlarınızı uzatmak için de pirinç suyu çok faydalıdır. Parlak ve uzun saçlara sahip olmak istiyorsanız 1 su bardağı pirinç ve 1 su bardağı suyla fermente bir su yaparak saçlarınıza uygulayın. Bunun için pirinci güzelce yıkadıktan sonra üzerine 1 su bardağı su dökün ve 12 saat bekletin, bekleyen su fermente olacaktır. Fermente ürünlerin antioksidan içeriği çok daha zengindir, ertesi gün banyodan önce bu suyu diplerden uçlara uygulayın ve 1 2 saat sonra banyo yapın. Saç uzatmak için farklı tüyolar arıyorsanız bloğumuzdaki doğal saç uzatma yöntemleri yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

İçeriği okurken keyif aldıysanız, görüşlerinizi ve pirinç kullanarak denediğiniz yöntemlerinizi bizlerle paylaşın. Güzel günler dileriz…

You may also like