HANGİ BESİNLER SİZE KİLO VERDİRİR ?

By

Herkesin hayali fit ve zayıf bir vücut. Fakat maalesef gerek bölgesel gerek genel yerleşmiş kilolarla çoğu kadının başı dertte. Özellikle kış aylarının getirdiği hareketsizlikle kilo artışı yaşanılan bu günlerde beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Biraz hareket ve doğru beslenmeyle kilo vermek mümkündür. Önemli olan günlük diyetinizde enerji ihtiyacınızı karşılayabilecek, düşük kalorili ve tok tutan besinlere yer vermek. Tükettiğiniz besinin içinde bulunan protein miktarı, besinin posası, besinin hacmi ve içerdiği su miktarı besinin tok tutma düzeyini belirleyen en önemli unsurlardandır. Sizler için kilo verdiren besinleri yazdık umarız keyifle okursunuz.

 

LİFLİ YEŞİLLİKLER

Lif miktarı yüksek yeşillikler oldukça düşük kalorili ve doyurucu besinlerdir bu sayede kilo vermenize yardımcı olurlar. Yeşillikler, kalsiyum, demir ve folat gibi kaliteli temel besin içerikleri ve günlük diyet lifi içerirler. Lahana, ıspanak, pazı, roka ve kuzukulağı gibi yiyecekler koyu yapraklı yeşillikler lifli yeşilliklerden sayılır.

KURUYEMİŞLER

Kuru yemişler metabolik sağlığı iyileştirmeye yardımcıdır ve oldukça sağlıklı içerikleri vardır bu sayede kilo kaybını desteklemeye yardımcı olurlar. Dengeli miktarda protein, lif ve sağlıklı yağlar içeren mükemmel bir atıştırmalık olan kuru yemişleri tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir çünkü uzun vadede cilde zarar verebilir ve fazla tüketildiğinde kaloriden dolayı kilo alımı da gerçekleşebilir ve kilo vermek te yardimci ola bilir. Kuruyemişleri tok tutması açısından ara atıştırmalık olarak tüketmelisiniz. Örneğin 5 badem 2 ceviz ya da 5-10 fındık gibi.

YUMURTA

Yumurta, tokluk hissi üzerinde güçlü bir etkiye sahip, besleyici, yüksek protein içeren bir besin. Tam bir yumurta vücudunuzun üretemediği 9 aminoasitin tamamını içeriyor ve bu amino asitler sindirildikten sonra bağırsaklarınızdaki iştah bastırıcı hormonların salınmasını tetikliyor. Fakat sürekli yumurta tüketiyorsanız bilmelisiniz ki kilo vermek için yumurtayı yağda değil haşlama tüketmelisiniz ve yumurtanın sarısı yağ içerir beyazı ise protein. Kilo vermeye yardımcı olması için yumurtanın haşlanmış şekilde beyazını tüketmelisiniz.

 

YULAF

Yulaf yüksek miktarda lif içerir ve yüksek su tutma kapasitesi vardır bundan dolayı tok tutma gücü ve süresi oldukça yüksek bir tam tahıl. Son yıllarda da çok kahvaltı için çok popülerleşmiş durumda. Yulafta bulunan beta-glukan gibi çözünebilir lifler midenizde su çekerek yoğunlaşıyor ve mide boşalmasını geciktirerek uzun süre tok kalmanıza yardımcı oluyor. kilo vermek için Kışları pişirerek sıcak yulaf yazları sütle beraber soğuk şekilde meyvelerle birlikte kahvaltı yerine tüketebilirsiniz. Ya da ara öğün olarak yoğurtla yulaf yiyebilirsiniz.

YOĞURT

Yoğurt çok iyi bir protein kaynağıdır ve aynı zamanda içerisinde bulunan CLA ‘konjuge linoleik asit’ sayesinde karın çevresi yağlanmasını azaltmaya ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak yoğurt tüketenlerin bel çevrelerinin ve beden kitle indekslerinin daha düşük olduğu ortaya konuluyor. Fakat yarım yağlı ya da yağsız yoğurt tüketmeniz çok daha faydalı olacaktır. Eğer kilo verdirecek kürlerle ilgilenirseniz yoğurtla yapılabilecek pek çok kürün olduğu yazımızı öneriyoruz burdan yazıya gidebilirsiniz.

KARABUĞDAY, BULGUR GİBİ TAM TAHILLAR

Kilo vermeye niyetliyseniz karbonhidratları hayatınızdan çıkarmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz fakat bu çok yanlış bir diyet biçimi. Vücudun kesinlikle karbonhidratlara da ihtiyacı var ancak bu karbonhidratlar işlenmemiş ve tam tahıldan oluşan karbonhidratlar. Bu tür besinlerin diyete eklenmesiyle vücudunuzun yağ yakımı daha hızlı olacak. Karabuğday, bulgur gibi tam tahıl taneleri diğer tahıllara göre yüksek lif nispeten daha fazla protein içeriyorlar. Glisemik indeksi düşük olan bu tam tahıllar içerdikleri posa sayesinde bağırsaklarda iştahı baskılayan hormonları aktive etmeye yardımcı oluyorlar. Diyette beyaz un, ekmek veya pirinç ile yer değiştirilip porsiyon kontrolünde tüketildiğinde uzun süre tokluğa ve kilo vermeye büyük katkı sağlıyorlar.

CHIA, KİNOA TOHUMLARI

Chia tohumu antioksidan, protein, omega-3 yağ asitleri ve çeşitli mikro besinler ve lif açısından zengindir. Günlük lif gereksinimlerinizin üçte birini sadece bir porsiyonda karşılayabilir. Diğer bitkisel gıdalarla karşılaştırıldığında %14 daha yüksek proteine sahiptirler. Kinoa tohumu da benzer içeriklere sahiptir ve tok tutma özelliği yüksektir. Zengin içeriği sayesinde fazla tüketme gereği olmadan vücudun birçok gereksinimini karşılayabilecek kapasitededir.

Günlük beslenme düzeninizi bu besinlere göre düzenlerseniz ve saatli ara öğünlü kendinizi aç bırakmadığınız temiz içerikli bir diyet düzeni oluşturursanız ilk aydan itibaren yağdan kaybettiğinizi ve iyi sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.

Sizlerin denediği ve sevdiği yöntemler yiyecekler varsa bizle yorumlar kısmında paylaşın. Sağlıklı günler dileriz.

You may also like