Atopik dermatit daha çok egzama adıyla bilinen bir tür deri hastalığıdır. Bu cilt sorunu ciltte kızarıklık, kaşıntı, pul pul dökülme, kabarma gibi problemlerle kendini göstermektedir. Günlük hayatı etkileyen hayat kalitesini düşüren bir cilt sorunudur. Bu hastalığa sahip kişilerin cilt tabakası çok daha hassas olur ve alerjenlerden etkilenmeye daha açıktır. Genel olarak erken çocukluk döneminde kendini gösterir. Bu cilt sorununu yaşayanlar ve hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için bu yazımızda atopik dermatit (egzama) hakkında araştırma yaptık ve yazdık.
Atopik dermatit nedir?
Atopik dermatit erken çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlayan ciltte kuruluk, yanaklarda, kol ve bacaklarda belirti verebilen bir cilt hastalığıdır. Bebeklerde anne sütü sonrası beslenmeye başlandığında yeni tüketilen besinler atopik dermatit sorununa neden olabilir. Atopik dermatit rahatsızlığı olan bebekler ve çocuklar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik döneminde fark etmeksizin yaşanabilen bir sorundur.
Eğer atopik dermatit rahatsızlığınız olduğundan şüpheleniyorsanız muhakkak deri ve zührevi hastalıklar (dermatoloji) bölümüne gidip bir hekime danışmalısınız.
Atopik dermatit neden olur?
Genetik faktörün etkili olması çok önemlidir, çevresel faktörler de bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verebilir. Hassas cilde sahip kişilerde bu hastalığın başlaması ya da alerjik bünyelerde görülmesi çok daha yüksektir. Bahar alerjisi, güneş ışınları, nemsizlik, ev ortamında kullanılan kimyevi maddeler hastalığı tetikler. İlaç tüketimi ve beslenme biçimi de bu hastalık için önemli bir faktördür.
Atopik dermatit belirtileri nelerdir?
Kuru, pul pul cilt
Deride kalınlaşma
Deride kızarma ve bölgesel şişlikler
Cilt üzerinde renk tonu farklılıkkları
Cilt tabakasında hassasiyet ve ciltte gerginlik
Ciltte kaşıntı ve kaşıma sürecinde yaralar oluşması
Atopik dermatit sahibi kişiler nasıl beslenmeli?
Hafif bir beslenme biçimi benimsenmeli, aşırı yağlı ve baharatlı besinlerden uzak durmalı.
Bol bol su tüketmeli, cildi nemsiz bırakmamalı.
Laktoz içeren süt ve süt ürünü grubu besinler tüketimi minimize edilmeli.
Soya ve bazı kuruyemişler de egzamayı tetikleyebilir (yerfıstığı, fındık, fıstık)
Kabuklu deniz mahsulleri de günlük diyetten çıkarılmalı minimum düzeyde tüketilmelidir.
Doktora danıştıktan sonra tedavi ile birlikte semptomların azalması için yapılabilecek doğal bakımlar;
Papatya suyu ile bakım, kaşınan ve kızaran bölgeye pamuk yardımı ile papatya suyu uygulanabilir, banyo esnasında ılık suya papatya suyu karıştırıp duş yapılabilir.
Aloe vera; Aloe veranın cilt için doğal bir bakım jeli olduğundan bahsetmiştik doğal bir yatıştırıcı olan aloe vera egzamalı bölgenin kaşıntısı azaltmak ve nemlendirmek için kullanılabilir.
Salatalık; Salatalık da içeriği sebebi ve su dolu içeriğiyle doğal bir yatıştırıcıdır. Direkt olarak soğuk salatalık dilimlerini egzamalı bölgenin üzerine koyarak bekletebilir, salatalık püresi yapıp bölgeye maske olarak uygulayabilirsiniz.
Kantaron bitkisi ve yağı; sarı kantaron cilt için şifalı bir bitkidir. Direkt papatya suyu gibi kuru kantaronu demleyip soğutarak lokal uygulama yapabilir, doğal sarı kantaron yağı edinip cilde uygulama yapabilirsiniz.
Umarız faydalı ve keyifli bir yazı olmuştur. Yazıyı ihtiyacı olan kişilerle paylaşmayı ve bizlere yorum kısmından fikirlerinizi belirtmeyi unutmayın sağlıklı ve güzellik dolu günler dileriz.